keskiviikko 18. helmikuuta 2015

LAPSENMIELISET LOKKISUKAT

Eilen sain valmiiksi toiset lokkisukkani ja tänään paistoi jopa aurinkokin kuvatessani niitä tuolla pihalla! Pidän villasukkien neulomisesta erityisesti, koska niiden ohje on ehkä ainoa jonka osaan ulkomuistista, joten sukat syntyy mukavasti esimerkiksi Ensitreffit alttarilla -ohjelmaa katsellessa.. Taisin jo aikaisemmin mainita marimekon lokin olevan yksi lempikuoseistani, joten sovelsin näitä hauskoja aaltoraitoja tällä kertaa sukanvarsiin perinteisissä mustan ja valkoisen väreissä.

Keltapinkki sukkapari valmistui jo syksyllä, ja kuten kuvasta huomaa, ne ovat olleet kovassa käytössä! Jostain syystä oon jo siitä saakka kun opin pitämään puikkoja käsissäni tykännyt neuloa sukkia ja tumppuja peilivärein, ja vieläkin sorrun usein tähän lapsenmielisyyteen ("Sul on eriparisukat!" "Eikä oo, nää on ihan samaa parii!"). 

Aaltoraidat ovat erittäin yksinkertaisia neuloa, eikä ne vie kauheasti ylimääräistä lankaa jos verrataan perinteisiin tasaraitoihin. Lankana on luottolankaani seiskaveikkaa, ja mustasta ja valkoisesta lankakerästä saisi vielä toiset samanlaiset sukat päinvastaisin värein neulottuna. Aaltoraitojen ja muiden  kuvioiden neulomista helpottaa niiden hahmottelu ruutupaperille: yksi ruutu = yksi silmukka. Vaikka villasukat ovat erittäin käytännölliset ja hyödylliset vaatekappaleet näissä Suomen arktisissa (ja välillä huolestuttavan vähä-arktisissa) olosuhteissa, tuo ne lahkeiden päällä ollessaan myös hauskan lisämausteen pukeutumiseen!


Perinteisten villasukkien ohjeen opin isoäidiltäni ja hän taas oli oppinut tämän aikoinaan ystävättäreltään, joka toimi käsityöopettajana samassa koulussa kuin isoäiti oli kotitalousopettajana. Tämän ohjeen avulla neulotut sukat eivät kulu niin nopeasti ei-raitaisen kantapäänsä tähden ja ne istuvat hyvin jalkaan kuin jalkaan, koska jalan päälipuoli on neulottu joustinneuleena. Voin yrittää avata tätä mystistä kantapäätä jossain kohden, jos sille löytyy kiinnostusta!

Tässä vielä yksi kuva uusista lempparisukistani ja samalla myös uusista lempparikengistäni (conversejen suurkuluttaja hullaantui hieman facebook-kirppiksellä, oli muuten halvat ja vielä ihan käyttämättömät)!  

Idea pähkinänkuoressa: Neulo perinteisten tasaraitojen sijaan villasukan varsiin pehmeää aaltoraitaa. Ja mikset kokeilisi samalla Peppi Pitkätossun tyylistä vaihtoehtoa ja neuloisi sukista väreiltään toistensa peilikuvat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kaunis kommenteistasi!